«Όποιος τρώει μέλι τρία πρωινά κάθε μήνα θα προφυλάσσεται από τις μεγάλες αρρώστιες». Βασικό προϊόν της κυψέλης, το μέλι χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για τις θρεπτικές, θεραπευτικές και πνευματικές του ιδιότητες. Μίγμα φυτικής και ζωικής προέλευσης, αποτελεί ουσία μεγάλης ενεργητικής αξίας.
Οι πολυάριθμες ποικιλίες μελιού περιέχουν όλες σχεδόν το ίδιο ποσοστό σακχάρων. Αυτό που προκαλεί τις μεγάλες οσφρητικές, γευστικές, οπτικές και θεραπευτικές διαφορές είναι οι διακυμάνσεις περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα, οργανικά οξέα, ένζυμα και φυτικά αιθέρια έλαια.
Τα σάκχαρα αντιπροσωπεύουν 75 με 80% του βάρους του μελιού. Αποτελούνται από Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Μαλτόζη, Σακχαρόζη.
Η φρουκτόζη και η γλυκόζη αφομοιώνονται κατευθείαν από τον οργανισμό, ενώ η βιομηχανική ζάχαρη πρέπει πρώτα να μετασχηματιστεί. Η μέλισσα με το σάλιο της – και συγκεκριμένα χάρη σε ένα ένζυμο, την ιμβερτάση – θα μετασχηματίσει τη σακχαρόζη στο λεγόμενο ιμβερτοσάκχαρο. Αυτό το ένζυμο είναι πολύ ευαίσθητο στη ζέστη και εξαφανίζεται από τους 45ο. Δεν πρέπει λοιπόν ποτέ να ζεσταίνουμε το μέλι.
Η γλυκόζη παρέχει άμεσα διαθέσιμη ενέργεια, ενώ η φρουκτόζη συγκρατείται μέσα στο συκώτι υπό την μορφή γλυκογόνου και δημιουργεί το απόθεμά μας σε ενέργεια. Αυτή η τελευταία μας βοηθάει, μεταξύ των άλλων, να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στο άγχος.
Επιπλέον, το μέλι αποτρέπει το φαινόμενο της υπογλυκαιμίας, που προκαλείται από τη λήψη βιομηχανικής ζάχαρης, και είναι συμβατό με ορισμένες μορφές διαβήτη.
Το μέλι περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες, εκτός από τη βιταμίνη Α. Μερικές από αυτές τις βιταμίνες παρουσιάζονται μόνο σε ίχνη. Περιέχει ιχνοστοιχεία 1,5% με 2%, των οποίων η δράση συνδυάζεται με εκείνη των βιταμινών.
Το μέλι έχει ποικίλες θεραπευτικές δράσεις, ανάλογα με τη φυτική του προέλευση, σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος: ανάπτυξη, ανοσοποιητικό σύστημα, αναπνευστικό σύστημα, πεπτικό σύστημα. Δρουν επίσης στο δέρμα επουλωτικά για φυσιολογικές και επιμολυσμένες πληγές ή για εγκαύματα.